Pjesa e dytë e intervistës me Thomas Behrensom, kreu i Departamentit të Audiologjisë në Oticon

Cilat ishin sfidat kryesore në zhvillimin e Opn?

Si çdo herë që krijoni teknologji të reja që eliminojnë barrierat, kjo ishte një nxitje, për të përgatitur të gjitha teknologjitë bazë për të qenë gati dhe për t'i sjellë ato në një nivel të qëndrueshëm përpara se produkti të lansohet.

Për të siguruar një lidhje të qëndrueshme Teknologjia Bluetooth përdor shumë energji, për shembull midis telefonit të mençur dhe kompjuterit, ose telefonit tuaj të mençur dhe kufjeve ose telefonit të mençur me një veturë. Fuqia e baterisë në aparateve të dëgjimit është relativisht e vogël në krahasim me atë të kompjuterëve ose makinave ose smartfonëve, kështu që na nevojitej një teknologji e re.

Kjo teknologji quhet "Bluetooth me energji të ulët". Duhej ta bënim këtë teknologji të punojë në aparatet tona të dëgjimit dhe të krijohet një lidhje e fortë dhe e qëndrueshme me aparatin e dëgjimit.

Ishte sfiduese sepse teknologjia Bluetooth komunikon në një frekuencë prej 2.4 GHz dhe se frekuenca është shumë e ndjeshme ndaj pengesave duke përfshirë ujin - kjo do të thotë që trupi juaj mund të bëhet pengesë, sepse kemi shumë ujë në trupin tonë. Kemi pasur një numër sfidash teknike që kjo teknologji të punojë dhe njëkohësisht për ta bërë këtë teknologji të mos përdor shumë energji nga aparati i dëgjimit. Ishte një nga sfidat themelore teknologjike që kishim me Opn.

Përveç kësaj, ne duhej ti stabilizonim dhe optimizonim punën e sistemit të reduktimit të zhurmës. Ne e quajmë atë OpenSound Navigator sepse i lejon njerëzit të hapen në mjedis, të dëgjojnë të gjitha tingujt dhe të përqëndrohen në atë që duan. Është një aspekt themelor i mënyrës së funksionimit të trurit, por ky funksion shpesh hiqet ose nuk punon plotësisht sa mundet tek njerëzit me dëmtime dëgjimi të patrajtuara. Lejimi i njerëzve që të përqëndrohen në atë që duan dhe në të njëjtën kohë mbeten të hapura për të gjitha tingujt rreth tyre është diçka që ka qenë shumë e rëndësishme për ne.

Në të kaluarën, për të hequr qafe tingujt shqetësues aparatet e dëgjimit duhej të krijonin në një farë mënyre një fokus artificial në atë që është përpara njeriut dhe në të njëjtën kohë për të heshtur të gjithë tingujt e tjerë rreth tij. Kjo do të thoshte se njerëzit për shumicën e kohës nuk mund të dëgjonin tingujt përreth.

Për shembull, nëse dikush përmend emrin tënd në një mjedis të zhurmshëm dhe ky person nuk është para jush, do të ishte e vështirë për ju të dëgjoni atë. Me Opn, bëhet shumë e lehtë sepse jemi në thelb të hapura për të gjitha tingujt dhe ne vetëm përpiqemi të shmangim zhurmën që nuk ka kuptim.

Ekzistojnë një numër detektorësh në aparatin e dëgjimit që vazhdimisht vlerësojnë nëse tingulli vjen nga një drejtim ose zhurmë, pavarësisht nëse ka kuptim ose jo, në çfarë niveli është dhe në çfarë frekuence.

Ne përdorim këtë sistem të klasifikimit për të dërguar tingullin tek aparati i dëgjimit. Ne e bëjmë këtë dhe e vlerësojmë analizën mjedisore 500 herë në sekondë, dhe pastaj vendosim se si ta ndryshojmë përpunimin në pajisje për të mbështetur në mënyrë optimale përdorimin e aparatit të dëgjimit.

A ishte kjo arsyeja për emrin Opn?

Po. Ne jemi në gjendje të "hapemi". Jo vetëm që mund të jemi direkt të hapur ndaj tingujve rreth fytyrave , por tashmë mund t'i stimulojmë ato. Duke zvogëluar dëmtimin njohës, ne i forcojmë njerëzit që të hapen për të pranuar më mirë ndërveprimin shoqëror.

Oticon kohët e fundit fitoi çmimin prestigjioz Red Dot për Oticon Opn, çfarë ndikimi do të ketë kjo?

Sigurisht që është një shpërblim shumë i bukur që kemi fituar. Ne nuk e kemi fituar atë për një kohë, por kemi fituar 10 vjet më parë për një tjetër dizajn shumë novator të instrumentit të dëgjimit.

Për ne, është shumë e rëndësishme që organet e pavarura të njohin inovacionin tonë dhe, në veçanti, të marrim këtë njohje të diçkaje që është për të përmirësuar kujdesin shëndetësor.

Herën e fundit kemi qenë të njohur për një dizajn të ri mekanik. Këtë herë ne e kemi kthyer vëmendjen tonë në një dizajn që e bën jetën më të lehtë për njerëzit me dëmtime dëgjimi.

Është shumë e rëndësishme për njerëzit të njohin se po punojmë shumë që njerëzve me dëmtime të dëgjimit të mundësojmë ta bëjnë jetën si duan ata.

Sa ndryshon Opn nga aparatet e tjerë të zgjuar në treg?

Ne kemi një numër karakteristikash në pajisje që janë unike për Oticon Opn. I pari është sistemi OpenSound navigacioni i hapur që lejon njerëzit të hapen në botë në një mënyrë krejtësisht të ndryshme duke hequr zhurmën shqetësuese në mënyrë që ata të mund të kapërcejnë kompleksitetin e ndërveprimit social që zakonisht zhvillohet në mjedise që janë mjaft të zhurmshme.

Ne gjithashtu ofrojmë një lidhje IFTTT bazuar në atë që ne e quajmë teknologji të dyfishtë të radios që i lejon aparatet e dëgjimit të mbeten të lidhur në internet, duke i lejuar ata gjithashtu të komunikojnë me njëri-tjetrin, kështu që të dy aparatet e dëgjimi në çdo anë të kokës gjithmonë shkëmbejnë informacion që të optimizoni performancën e pajisjes.

Gjëja e fundit është diçka që është e njohur mirë, por kombinimi i gjithë kësaj është shumë unik dhe ende, pas një viti pasi ta kemi prezantuar atë, Opn është pajisja e vetme me funksionalitetin IFTTT. Është gjithashtu pajisja e vetme që ka këtë sistem të avancuar të zvogëlimit të zhurmës që redukton ngarkesën e trurit dhe në të njëjtën kohë përmirëson aftësinë e njerëzve për të kujtuar.

 

(News-Medical.net)