Pjesa e parë e intervistës me Thomas Behrensom, kreu i Departamentit të Audiologjisë në Oticon

A mund të prezantoni aparatin e ri të dëgjimit të zhvilluar nga Oticon dhe kush mund të lidhet me Internetin? Si funksionon kjo pajisje?

Oticon Opn është një aparat dëgjimi që ju lejon të lidheni me një celular të zgjuar dhe mbështet të gjitha lidhjet që janë në internet dhe të cilat mbështeten nga celularët e zgjuar.

Veçanërisht kemi zgjedhur komunitetin e internetit me emrin "Nëse kjo atëher ajo (If This Then That) " (IFTTT) sepse ajo thjesht përdor shërbimin e palës së tretë që mbështetet nga shumë prodhues globalë të pajisjeve si Philips dhe të tjerë që prodhojnë pajisje shtëpiake dhe elektronikë praktike për të ndihmuar njerëzit në aktivitetet e zakonshme rutinë.

Çfarë ndikimi do të shpresoni se Opn-i do të ketë për njerëzit me probleme dëgjimi?

Ne kemi shumë dëshmi për atë që Opn mund t'u japë njerëzve, kështu që ne nuk duhet të shpresojmë, ne në fakt e dimë mjaft mirë se çfarë mund të bëjë.

Deri më tani kemi kryer pesë kërkime shkencore në pajisje dhe ne e dimë se mbi të gjitha Opn mund të bëjë atë që aparatet më të mirë të dëgjimit mund të bëjnë sot, gjë që po përmirëson aftësinë e njerëzve për të kuptuar fjalimin në zhurmë.

Gjithashtu, me Opn, kemi paraqitur pajisje të reja për rehabilitimin e dëgjimit që nuk janë përdorur më parë. Duke përdorur matje objektive, ne dokumentuam se Opn redukton ngarkesën e trurit tek njerëzit me dëmtime dëgjimi, të cilat zakonisht përjetohen kur dëgjojnë fjalimin në zhurmë. Ne kontribuojmë për më pak tendosje për trurin për t'i dhënë më shumë rëndësi tingujve që njerëzit dëgjojnë.

Ne e konfirmuam këtë duke kryer një studim për të kontrolluar nëse kjo lehtëson atë që ne e quajmë dobi njohëse. "Përfitimi njohës" është diçka që i mundëson trurit të bëjë diçka tjetër, sepse aftësia njohëse ose fuqia e trurit lëshohet në thelb për të marrë vendime ose për të bërë diçka që nuk mund të bënit më parë.

Ajo që ne zgjodhëm për të kontrolluar ishte aftësia e njerëzve për të kujtuar. Në studim kemi dokumentuar se njerëzit mund të kujtojnë deri në 25% më shumë me aparatin tonë të dëgjimit Opn kur aktivizojmë teknologjinë për të zvogëluar zhurmën që e bën tingujt rrethuese më pak të bezdisshëm.

Çfarë reagimesh keni marrë deri tani nga përdoruesit?

Ne morëm përshtypjet më të mira që nuk morëm më përpara kur prezantuam një aparat të ri dëgjimi.

Njerëzit përshkruajnë se si tani janë në gjendje të bëjnë gjëra që nuk ishin më parë të mundshme. Për shembull, disa njerëz thonë: "Në të kaluarën, ishte me të vërtetë një sfidë për mua të shkoj me miqtë në një restorant. Tani mund të shkoj atje, ndihem i relaksuar dhe mund të ulem ku të dua në restorant. "

Zakonisht, shumë përdorues të pajisjeve gjejnë një qoshe të qetë në një kafene apo restorant me shpinë në mur, në mënyrë që të mos jenë shumë të ekspozuar ndaj zhurmës pas tyre. Këto janë situata në të cilat përdoruesit e  Opn aparateve për dëgjim janë  të lirë.

Do t'ju jap një shembull të një avokati që përdor Opn. Në të kaluarën, ai jo vetëm përpiqej të dëgjonte atë që njerëzit thoshin në sallën e gjyqit, por ai gjithashtu kishte nevojë për një asistent që ta informonte atë herë pas here nëse ai kishte humbur diçka.Me Opn, ai tani mund të monitorojë gjithçka në sallën e gjyqit dhe madje mund të gjykojë gjendjen e gjyqtarit, sepse Opn tani po përpunon tingujt përreth dhe sidomos zvogëlon zhurmën shumë më tepër sesa ka qenë e mundur në të kaluarën . Kjo gjithashtu çliron aftësinë njohëse të përdoruesit.

Ne e dimë se diçka si vlerësimi i disponimit të dikujt është veçanërisht sfidues dhe kërkon që truri të mos mbingarkohet; duhet të ketë një kapacitet të mbetur për këtë. Në mënyrë tipike, kur zbuloni domethënien e zërit, fillimisht zbuloni domethënien e drejtpërdrejtë të asaj që thuhet, kuptimin e fjalëve dhe madje edhe pas kësaj mund të zbuloni më thellë se disponimin e fytyrave apo ndonjë mesazhi të fshehur nga ajo që është thënë dhe kështu me radhë .

E gjithë kjo kërkon aftësi shtesë njohëse. Humbja e dëgjimit zvogëlon aftësitë njohëse, diçka që shumë njerëz nuk e kuptojnë kur bëhet fjalë për humbjen e dëgjimit. Kjo nuk është vetëm një humbje e aftësisë për të dëgjuar tingujt e butë, por truri ngarkohet shumë, angazhon burime nga pjesët e trurit që përdoren zakonisht për diçka tjetër që ndikon në funksionin tuaj të përgjithshëm dhe aftësinë për të funksionuar mirë, veçanërisht në situata sociale.

Sa e rëndësishme ka qenë madhësia dhe dizajni juaj kur zhvilluat Opn?

Është gjithmonë shumë e rëndësishme për ne. Kjo është arsyeja pse ne kemi zgjedhur madhësinë më të dëshirueshme dhe dizajnin për stilin e aparatit të dëgjimit, i cili paraqitet për herë të parë.

Sidoqoftë, në krahasim me të gjitha këto përparsi për të cilat bisedova më parë, i kemi dhënë përparësi zhvillimit të një sistemi të ri reduktimi të zhurmës dhe zhvillimit të një sistemi të ri lidhjesh që sigurohet nga shërbimi i ri IFTTT.

Përveç lejimit të lidhjes në internet, ky sistem i ri i lidhjes gjithashtu ju lejon të lidheni direkt me iPhone dhe përdorni iPhone si një telekomandë të zgjuar për aparatin e dëgjimit. Është një lidhje e tillë që heq pengesat e njerëzve me dëmtim të dëgjimit.

Kam folur shumë për mënyrën se si kemi arritur një përfitim të ri të paparë me Opn-in, që njerëzit nuk kishin pasur më parë. Ky është një hap i rëndësishëm përpara nga perspektiva e pajisjeve mjekësore, duke përmirësuar cilësinë e kujdesit shëndetësor që japim.

Përveç kësaj, ne gjithashtu duam ta bëjmë më të lehtë për njerëzit me dëmtime të dëgjimit që të jetojnë jetën dhe të zgjedhin çfarëdo që dëshirojnë të punojnë, për shembull me mediat sociale dhe zhvillimin e hapësirës mediale që po shohim aktualisht.

Për këtë arsye, ne zgjodhëm për të përfshirë shërbimin IFTTT pasi ai zhvillohet në një sërë aspektesh të reja që janë të lehta për t'u përdorur. Tek njerëzit me dëmtim të dëgjimit ajo ndihmonë gjithashtu në zvogëlimin e pengesës për t'u lidhur me njerëzit, miqtë dhe familjen e tyre.

Për shembull, IFTTT i'u mundëson njerëzve të dëgjojnë zilen e derës. Në të kaluarën, njerëzit kishin nevojë për zgjidhje të veçanta për shtëpitë e tyre kështu që ata të mund të dëgjonin zilen e derës derisa ishin në anën tjetër të shtëpisë. Tani në qoftë se ju keni një zile IFTTT në derë, ajo do të dërgojë automatikisht sinjalin tek aparati i dëgjimit nëse celulari i zgjuar  është në rang. Njerëzit gjithashtu mund të marrin njoftime të drejtpërdrejta në aparatet e dëgjimit, të tilla si: duke u kujtuar se ata janë në një mbledhje ose kanë takim me miqtë e kështu me radhë. E gjithë kjo ndihmon njerëzit të qëndrojnë shoqërisht aktivë.

 

 

(News-Medical.net)